fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Jaunieši apgūst mūsdienu latviešu Līgo svētku ēdienu gatavošanu veselīga uztura meistarklasē

image
22
Jūn

Jaunieši apgūst mūsdienu latviešu Līgo svētku ēdienu gatavošanu veselīga uztura meistarklasē

  • Kuldīgas BJC
  • 22/06/2022

21. jūnijā Kuldīgas Jauniešu mājā norisinājās veselīga uztura meistarklase, kurā kuldīdznieki apguva mūsdienu latviešu Līgo svētku ēdienu gatavošanu uztura speciālistes Katrīnas Spulenieces-Aišpures un “Mazsāliju” saimnieces, TV raidījuma “Īstās Latvju saimnieces” dalībnieces Gunitas Štorhas vadībā.

Veselīga uztura meistarklase notika Līgo svētku tematikā, tieši Saulgriežos, kad gaidāma gada īsākā nakts. Uztura speciāliste Katrīna Spuleniece-Aišpure dalībniekiem stāstīja par to, kas ir veselīgs un sabalansēts uzturs, kāda ir uzturvielu ietekme uz cilvēka organismu un ko katram no mums ņemt vērā, gatavojot maltīti savai ikdienai. Uztura speciāliste Katrīna bija sagatavojusi tematikai atbilstošu un interesantu aktivitātiti, kurā dalījās stāstos par Latvijā sastopamiem augiem, kas izmantojami uzturā dažādu ēdienu pagatavošanai. Tāpat tika pārbaudītas zināšanas, minot šo augu nosaukumus un izmantošanu uzturā, ārstniecībā un dažādās skaistumkopšanas procedūrās, kas tradicionāli tiek lasītas, lai uzlabotu veselību un pašsajūtu. Jo, kā zināms, daudzi Latvijā sastopami augi ir dziednieciski un palīdz gan imunitātes stiprināšanai, gan tajos ir daudz organismam svarīgu vitamīnu. 

Savukārt “Mazsāliju” saimniece, TV raidījuma “Īstās Latvju saimnieces” dalībniece Gunita Štorha vadīja ēdienu gatavošanas meistarklasi, kur ikvienam bija iespēja līdzdarboties un pagatavot dažādus mūsdienām raksturīgus ēdienus, ko likt galdā Līgo svētku vakarā. Tika gatavotas dažādas uzkodas, dārzeņu un siera plates, veselīgie spinātu burgeri, spinātu un rukolas lapu salāti ar garšvielām, cepti jaunie kartupeļi ar sīpoliem, grillēta zivs un vistas gaļas iesmiņi, gatavoti “ātrie” speķu pīrāgi, rabarberu plātsmaize un vēl dažādi veselīgi, latviešu mentalitātei ierasti un ne tik ierasti ēdieni.

Veselīga uztura meistarklase ikvienam dalībniekam sniedz iespēju iepazīt veselīga uztura pamatprincipus, gūt padomus un zināšanas veselīgu ikdienas maltīšu pagatavošanā, kā arī apgūt prasmes veselīgu ēdienu pagatavošanā, kas ir mūsu ikdienas neatņemama sastāvdaļa.

Aktivitāti īstenoja Kuldīgas aktīvo Jauniešu biedrība "Sprādziens" sadarbība ar Kuldīgas novada Bērnu un Jauniešu centru ESF projekta  “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumu pieejamības uzlabošana Kuldīgas novada iedzīvotājiem” Nr. 9.2.4.2/16/I/095 ietvaros.