fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Kuldīgas novada jaunieši ieguvuši “Uzrāvienu” Kuldīgas dabā

image
06
Apr

Kuldīgas novada jaunieši ieguvuši “Uzrāvienu” Kuldīgas dabā

  • Kuldīgas BJC
  • 06/04/2022

Skolēnu pavasara brīvlaikā 20 jauniešiem no Kuldīgas novada bija iespēja piedalīties aktīvās, radošās, izglītojošās un motivējošās apmācībās “Uzrāviens Kuldīgas dabā”, ko rīkoja Kuldīgas jauniešu beidrība Kaktuss. Jauniešu apmācības notika vairākos posmos klātienes un neklātienes aktivitātēs. Nedēļu pirms klātienes mācībām, brīvlaikā, jaunieši Zoom platformā iepazinās viens ar otru digitāli un savstarpēji sadraudzējās. Ar daudzveidīgu neformālo metožu palīdzību individuālos un grupu darbos jaunieši guva lielāku sapratni par dažādiem mācīšanās stiliem, personību tipiem, kā arī ieskatu priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riska atpazīšanai un rīkiem, kā to mazināt. Tie iepazina PuMPuRS projekta ideju, kā arī varēja uzdot sev interesējošos jautājumus par gaidāmo apmācību programmu.

Klātienes mācības norisinājās no 14. - 17. martam Kuldīgas novada Laidu pagastā. Šeit jaunieši, kuri ikdienu pavada dažādās Kuldīgas novada izglītības iestādēs, kopīgi ieguva zināšanas par pašiniciatīvas un pašmotivācijas paņēmieniem. Ar dažādu neformālo izglītības metodžu paņēmieniem jaunieši atklāja jaunas zināšanas, kas palīdzēs tiem ikdienā veidot motivējošu vidi sev apkārt, plānot savu laiku dažādu pienākumu un uzdevumu veikšanai, tie apzināja mentālās veselības nozīmi un veidus, kā to uzlabot. Kopā ar neformālo treneri Reini Bērziņu, kas specializējies pārgājienu vadīšanā un karšu veidošanā, jaunieši ieguva zināšanas par pamatiemaņām, kas jāņem vērā, plānojot pārgājienu, kā arī  tehniskajām detaļām - kartes un kompasa lasīšana, droša ceļa izvēlēšanās, šķēršļu pārvarēšana dabā. Apmācību kulminācija bija jauniešu pašvadīts nakts pārgājiens, kura laikā, pildot dažādus pašizvirzītous izaicinājumus, jaunieši plānoja maršrutu līdz iepriekš noteiktai satikšanās vietai. Tie pārvarēja Laidu pagasta pļavas un mežus, izcirtumus un iepriekš nezināmas takas. Pārgājiena laikā pašu izveidotajā maršrutā tie sastapās ar dabīgiem šķēršļiem - dziļiem grāvjiem un upītēm, vētras gāztiem kokiem un necaurejamiem brikšņiem. Kopīgi, saliedējoties un darbojoties kā komandai, tiem izdevās visus šos šķēršļus pārvarēt un kopā pieveikt 20 km garu maršrutu.  Pārgājiena noslēgumā jaunieši atzina, ka, spītējot aukstajai naktij, pārvarētajiem šķēršļiem, pateicoties kopīgai plānošanai un komandas darbam, pārgājiens, kas galu galā bija 2 reizes garāks nekā plānots, izvērtās par varenu piedzīvojumu un sava spēka, izturības un komandas darba nozīmības pierādījumu.

Klātienes apmācību noslēgumā jaunieši grupās reflektēja par pārgājiena kā metodes izmantošanu pašizaugsmes attīstībai, grupās veidojot video sižetus, kuros atspoguļojas pārgājiena izmantošana jauniešu vidū, parādot gan dažādus personību tipus, gan vērtīgas mācības, kas jāņem vērā,  plānojot un realizējot pārgājienus.

Apmācību noslēgumā jaunieši satikās pēdējo reiz Zoom platformā 28. martā, kur kopā ar pieredzējušo neformālo treneri un supervizoru Laumu Žubuli tie kopīgi reflektēja par piedzīvoto, par pārgājienu izmantošanu kā metodi mentālās veselības uzlabošanai jauniešiem,  kolektīva saliedēšanai un pašizaugsmes attīstībai. Grupās jaunieši izstrādāja 3 maršrutus pārgājienu organizēšanai, kuros tie vēlētos doties kopā ar kādu speciālistu (kouču, psihologu u.c) tuvā nākotnē.

Apmācību rīkotāji vēlas teikt paldies dalībniekiem, sadarbības partneriem un visiem atbalstītājiem un iesaitītajiem projekta realizācijā. Esam pateicīgi par iespēju veicināt jauniešu izaugsmi Kuldīgas novadā un popularizēt neformālās izglītības metodes jauniešu prasmju un mentālās veselības attīstībā.

Projekts "Uzrāviens Kuldīgas dabā" tapis ar ESF projekta 8. 3.4. 0/16/I/001 "Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai" atbalstu.