fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Pulcējot pilnu zāli interesentu, skolēni gūst plašāku priekšstatu par IT jomu

image
25
Jan

Pulcējot pilnu zāli interesentu, skolēni gūst plašāku priekšstatu par IT jomu

  • Kuldīgas BJC
  • 25/01/2024

Pulcējot pilnu zāli interesentu, 24. janvārī Kuldīgas Jauniešu mājā notika tehnoloģiju iedvesmas konference “IT diena Kuldīgā 2024”, kurā skolēni varēja gūt plašāku priekšstatu par IT jomu un karjeras iespējam tajā.

Pasākumā, kas tapa sadarbībā ar Liepājas Digitālo inovāciju centru, vairāk nekā 140 jaunieši uzklausīja IT jomas ekspertus, kuri saistošā stāstījumā un interesantās prezentācijās centās  lauzt vecos stereotipus par šajā nozarē nodarbinātajiem un tās šauro specifiku.

Lektori  dalījās ar savu pieredzi, kā veidojās viņu karjera  IT nozares  visdažādākajās sfērās: spēļu izstrādē, kiberdrošībā, digitālajā uzņēmējdarbībā,  pētniecībā, mākslīgā intelekta izstrādē un citās. Eksperti aicināja  klātesošos apgūt kaut vai pamatus programmēšanā, kas būtu labs pamats turpmākajai izvēlei, norādot, ka šajā jomā strādājošajiem vienmēr būs darbs un labs atalgojums.

Tā, piemēram, Agate Ambulte savā stāstā iedvesmoja skolēnus par draudzīgo, atraktīvo un vienmēr uz izaugsmi tendēto IT kopienu, sniedzot ieskatu par plašo nodarbinātības spektru.

Ilze Hermane uzsvēra sieviešu jaudu IT nozarē, norādot, ka Latvijā IT jomā ir nodarbinātas salīdzinoši vairāk sieviešu, nekā vidēji pasaulē. Tāpat viņa uzsvēra, ka karjera šajā nozarē nenozīmē tikai programmēt vai labot datortehniku- IT joma ir arī dizains, mūzikas veidošana, animācija, darbs ar mākslīgo intelektu u.c.  

To, cik aizraujoša var būt spēļu veidošana, pastāstīja Jānis Skuja. Viņš informēja arī par iespējām piedalīties dažāda līmeņa spēļu veidošanas sacensībās un izteica gatavību  doties uz skolām, lai interesentiem iemācītu šīs nodarbes pamatprincipus.

Kiberdrošības eksperts Kristaps Kozlovskis atgādināja jauniešiem par drošas interneta lietošanas pamatprincipiem un karjeras iespējām šajā IT nišā, savukārt Aleksandrs Supruns sniedza informāciju par izglītības un atbalsta iespējām tiem, kam šī nozare interesē tikai nedaudz vai tiem, kas saredz tajā savu karjeras stāstu. 

Pasākumā piedalījās Kuldīgas novada skolu 8.-12.klašu audzēkņi un pedagogi. Pasākums notika Kuldīgas novada BJC karjeras izglītības un audzināšanas plāna ietvaros, veicinot skolēnu interesi par IKT jomu un atbalstot apzinātu nākotnes karjeras izvēli.