fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Visā Latvijā 5. aprīlī norisinājās Ēnu diena

image
11
Apr

Visā Latvijā 5. aprīlī norisinājās Ēnu diena

  • Kuldīgas BJC
  • 11/04/2023

Visā Latvijā 5. aprīlī norisinājās Ēnu diena, kas dod iespēju  bērniem un jauniešiem iepazīties ar daudzveidīgajām karjeras iespējām. Skolēni, iepriekš piesakoties, varēja pavadīt  dienu pie sava izvēlētā  profesionāļa viņa darba vietā, iepazīstot konkrētā amata nianses  un specifiku.

Piesakoties uz brīvajām vakancēm portālā www.enudiena.lv, vai arī personīgi uzrunājot kādu profesijas pārstāvi,  skolēni varēja  pretendēt uz ēnu vietām ne tikai savā novadā vai reģionā, bet arī iepazīt  ļoti īpašus darba veicējus, piemēram, vērot Valsts prezidenta darba ikdienu vai būt par ēnu Saeimā, ministrijās un citviet. 

Šogad īpaši atzīmējama ir V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas 10. a klases skolnieka Alekša Ratenieka iegūtā iespēja būt par ēnu Latvijas Valsts prezidentam E.Levitam, savukārt, šīs skolas 8. a klases skolnieks Dāvids Skuška  ēnoja Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu. Abiem puišiem tā būs neaizmirstama pieredze, kas dos stimulu  jauniem mērķiem nākotnē.  
Daudz noderīga savai nākotnes karjerai ieguva arī Z.A.Meierovica Kabiles pamatskolas 7.klases skolnieks  Daniels Pranks, kas  ēnoja Rīgas brīvostas muitas kontroles punkta vecāko muitas uzraudzi. 

 

Arī  citi Kuldīgas novada skolu jaunieši aktīvi izmantoja iespēju  pielaikot kādu profesiju savas pilsētas vai novada ietvaros. 
Skolu pieredze īstenojot Ēnu dienas piedāvātās iespējas ir dažāda - no visas skolas skolēnu iesaistes un personīgās izvēles, līdz pielāgotiem variantiem, cenšoties panākot pēc iespējas lielāku atdevi no šīs iniciatīvas. Piemēram, Alsungas pamatskolā jau iepriekš katra klase viesojās pie kāda uzņēmuma Alsungā, bet tieši Ēnu dienā, bija jāuzstājas ar prezentāciju par vizītes rezultātiem. Šādā veidā tiek panākta visas klases iesaiste, kā arī tiek pamatīgi izpētīta kāda uzņēmuma darbība un nozares specifika, stāsta Alsungas pamatskolas karjeras izglītības koordinatore Linda Goldberga.  

 

Atvērts ēnotājiem arī šogad bija Kuldīgas novada Bērnu  un jauniešu centrs-  Jauniešu mājā pie jaunatnes darbinieces Sintijas Kārkliņas viesojās 7 ēnas,  bet  Skrundas Jauniešu centra jaunatnes darbinieci Sintiju Kampari ēnoja divas jaunietes - Nīkrāces pamatskolas 9.klases skolniece Ance Brūvere un Skrundas vidusskolas 11. klases skolniece Luca Marie Hoeppner.  Meitenes uzzināja, kādi darba pienākumi jāveic ikdienā, kas šajā darbā ir visgrūtākais un, kas sagādā vislielāko prieku.  Luca un Ance piedalījās arī centra pasākumu plāna izveidē un veica  aprēķinus pasākuma tāmei.  Vēl meitenēm bija jādodas pie Kultūras nama direktores Ditas Ņuņēvicas ar ideju par laivu brauciena reklāmu, un tika izvirzīts  mērķis izveidot Skrundas jauniešu centra reklāmas video.  S.Kampara stāsta, ka ēnas bijušas ļoti atsaucīgas un ieinteresētas, un aicina arī citiem skolēniem  izmantot šo iespēju- saprastu vai patīk un piesaista kāda konkrēta  profesija.

Paldies visiem Kuldīgas novada uzņēmumu, iestāžu un organizāciju pārstāvjiem, kas atsaucās Ēnu dienas iniciatīvai un deva iespēju jauniešiem “iekāpt savās kurpēs”, lai iepazītu kādas profesijas redzamās un neredzamās puses. 

Ēnu diena ir visā pasaulē atzīta karjeras izglītības programma un Latvijā to administrē biznesa izglītības biedrība Junior Achievement Latvia (JA Latvia). Ēnu dienas mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādām profesijām un nozarēm un rosināt jauniešus plānot savu nākotni jau skolas laikā, paplašinot savu izglītības pieredzi.

 

Skrunda168112174982716811217497931681121749760168112174972616811217496921681121749659