fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Atskats uz karjeras nedēļas pasākumu “Vai es arī varu kļūt uzņēmējs?”

image
25
Okt

Atskats uz karjeras nedēļas pasākumu “Vai es arī varu kļūt uzņēmējs?”

  • Kuldīgas BJC
  • 25/10/2022

Ar lielu interesentu skaitu Kuldīgas Jauniešu mājā notika Karjeras nedēļas pasākums “Vai es arī varu kļūt uzņēmējs?”. Tikšanās laikā vietējie uzņēmēji dalījās ar savu pieredzi, iedrošināja darīt un nebaidīties kļūdīties, bet Kuldīgas biznesa inkubatora pārstāvji interesantā veidā ļāva atklāt sevī uzņēmējspējas un radīt oriģinālas biznesa idejas.

 

No 17. līdz 21. oktobrim visā Latvijā risinājās  Karjeras nedēļa, ko organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar reģionālajiem partneriem. Šogad Karjeras nedēļa atzīmē savu desmitgadi un ar saukli “Uzņēmējspējas – tavas superspējas!”aicināja ikvienu izzināt un attīstīt savas uzņēmējspējas. Arī Kuldīgas novada Bērnu un Jauniešu centrs izglītības iestāžu pasākumu plānu papildināja ar aktivitāti “Vai es arī varu kļūt uzņēmējs?”, uz kuru aicināja Kuldīgas novada skolu vecāko klašu skolēnus. 

Pasākuma ievadā notika paneļdiskusija, kurā piedalījās Kuldīgas novada uzņēmēji:

  • Artis Rozītis (“Stender’s pica”);
  • Kristaps Rozītis (“Melnā Kolka”);
  • Līga Veide (“Pepperdog čili”);
  • Toms Egle ( “DUNA brewery”) un
  • Diāna Pantjušenkova (“Brīnumzeme”). 

Atklātā un sirsnīgā sarunā ar klātesošajiem uzņēmēji neslēpa savas  kļūdas, izvēloties pēc skolas karjeras virzienu, kas vēlāk izrādījās “šāviens garām”. Pēc viņu sacītā- galvenais ir neuztvert to kā neveiksmi, bet sajust, noticēt un ļauties savam īstajam aicinājumam un doties tā virzienā. 
Uzņēmēji arī secināja, ka nevajag izvēlēties studiju virzienu, dodoties līdzi draugu plūsmai, vai akli sekojot vecāku vai sabiedrības spiedienam. Ļoti reti esot gadījumi, kad jaunieši pēc skolas skaidri apzinās savu dzīves mērķi un profesionālo sfēru.  Šādos gadījumos labāk ir izlemt gūt  praktisku pieredzi darba tirgū, doties uz ārzemēm, paplašinot savu redzeslauku un iepazīt cilvēkus. “Ja dzīvē gadās vienai vai divas kļūdas – tā ir tikai pieredze. Bet, ja uz viena un tā paša grābekļa uzkāp jau trešo reizi- tad gan kaut ko vajag mainīt”, tā pauda Toms Egle.  Sanākušie jaunieši  uzzināja arī, kādi ir uzņēmēja plusi, salīdzinot ar algotu darbu- spēja darīt to, kas patīk, pašam būt noteicējam par savu laiku un citi. Taču ir arī  faktori, ar ko jārēķinās, kad esi vadītājs un darba devējs-  atbildība par darbiniekiem, nenormēts darba laiks, materiāli zaudējumi, kamēr nonāc līdz ideālam produktam un citi.  Tika arī norādīts, ka uzņēmējs nav nekāds supercilvēks un daudz ko var arī nezināt, tāpēc visu laiku ir jāmācās gan no savām, gan citu kļūdām. Bet jāmāk arī atrast balanss starp darbu un atpūtu, kā arī jābūt iedvesmas avotiem, kas neļauj izdegt un dodu spēku iesākto turpināt.

Pasākuma turpinājumā Kuldīgas Biznesa  inkubatora pārstāvji Zane Eglīte un Rimants Safonovs atraktīvā veidā iepazīstināja ar sevi, parādot, ka katrs viņu dzīves posms vai pavērsiens ir veicinājis kādu noteiktu rakstura īpašību vai profesionālo spēju attīstību, kas vēlāk var noderēt karjeras vai personīgajā  sfērā. Skolu jaunieši ar interesi iesaistījās  improvizētā biznesa ideju radīšanas spēlē, pēc nejaušības principa savienojot lietvārdu un īpašības vārdu, iegūstot, piemēram, “mitras tupeles”, “runājoša zobu birste”, “gudrs galds” un citus jēdzienus- biznesa idejas.  Bērni grupās strādāja pie šāda produkta mērķauditorijas noteikšanas, nepieciešamo resursu un vajaadzīgo spēju apzināšanas, lai šo produktu virzītu tirgū. Bija jāizdomā un jāuzzīmē arī jaunā uzņēmuma logo. Prezentējot un aizstāvot savu  biznesa ideju, varēja iegūt noderīgas balvas no Kuldīgas Biznesa inkubatora. 

Pie balvām skolēni varēja tikt arī Bērnu un jauniešu centra (BJC) darbinieku veidotajā viktorīnā, kas tika spēlēta populārajā un mācību stundās bieži izmantotajā  kahoot platformā. Jautājumi aptvēra gan uzņēmējdarbības sfēru  un Karjeras nedēļas norisi, gan arī bija jāatceras, ko par sevi stāstījuši uzaicinātie uzņēmēji tikšanās sākumā. 

Balvās veiksmīgākie ieguva dāvanas no “Stender’s Pica”,  “Duna Brewery” un BJC.

Kopumā uz pasākumu Kuldīgas Jauniešu mājā pulcējās 90 skolēni no I.Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas, Kuldīgas Centra vidusskolas, V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas, Alsungas pamatskolas, Ēdoles pamatskolas un Nīkrāces pamatskolas. 

Pasākumu moderatori bija karjeras konsultante Agnese Čīče un izglītības speciāliste Anda Andersone.

Liels paldies visiem, kas piedalījās!

Gaidām ciemos Jauniešu mājā atkal uz citiem pasākumiem! 

  

Par Karjeras nedēļu

Karjeras nedēļa ir pasākumu cikls, ko VIAA organizē sadarbībā ar Latvijas pilsētām un novadiem. Tajā jauniešiem ir iespēja iepazīt arvien jaunas, ar karjeras izglītību saistītas tēmas - darba tirgus tendences, nākotnē pieprasītākās profesijas, skolā iegūto zināšanu un prasmju pielietojums izvēlētajā nozarē. Karjeras nedēļa ir viena no VIAA īstenotā projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” aktivitātēm ar Eiropas Sociālā fonda un valsts finansējumu.