fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Veiksmīgi noslēgusies attālinātā karjeras nedēļa “Iepazīsti profesijas”

image
18
Feb

Veiksmīgi noslēgusies attālinātā karjeras nedēļa “Iepazīsti profesijas”

  • Kuldīgas BJC
  • 18/02/2022

Kuldīgas nov. Bērnu un jauniešu centrs no 15.-18. februārim organizēja attālinātu karjeras nedēļu Zoom platformā, kurā ikvienam Kuldīgas novada skolēnam bija iespēja tikties attālināti ar kādu no Kuldīgas novadā strādājošiem profesionāļiem un uzzināt viņu darba ikdienu, kā izvēlējušies savu dzīvi saistīt ar konkrēto profesiju un kas jāņem vērā, lai būtu veiksmīgs šīs profesijas pārstāvis.

Pirmajā karjeras nedēļas dienā, 15. februārī, skolēni tikās ar pavāru, restorānu īpašnieku Raimondu Zommeru, kur uzzināja interesantus faktus par Raimonda gaitām pavāra profesijā un uzņēmējdarbībā un kā Raimondam veicies skolas laikā, kā mērķtiecīgi strādāts, lai iegūtu pavāram nepieciešamās prasmes un zināšanas, lai kļūtu par veiksmīgu, Latvijā zināmu šī amata pārstāvi.

Otrā karjeras nedēļas dienā, 16. februārī, bija tikšanās ar uzņēmēju Tomu Egli, kas ir īstens kuldīdznieks un arī savu arodu turpinājis attīstīt, paliekot Kuldīgā un darbojoties uzņēmējdarbībā savā dzimtajā vietā. No sarunas ar T. Egli, tika secināts, ka, lai kaut ko sasniegtu ir jābūt tādām iezīmēm, kā mērķtiecībai, vēlmei darīt to, ko patiesi vēlies un, protams, neatlaidībai, jau domājot par to skolas laikā.

Trešā diena, 17. februārī, skolēni tikās ar Kuldīgas slimnīcas galveno ārsti, neieroķirurģi Agati Zīverti. Šī tikšanās atstāja ļoti lielu iespaidu uz skolēniem, jo ārste tikšanās laikā stāstīja un demonstrēja reālas fotogrāfijas un pieredzes stāstus par veiktajām operācijām, savu ikdienas režīmu un minēja arī brīvā laika hobijus, kas skolēnos raisīja īpašu interesi par to, kāda ikdiena ir šādas profesijas pārstāvjiem un cik lielai mērķtiecībai, apņēmībai un drosmei ir jābūt cilvēkos, kas izvēlas neieroķirurga profesiju.

Ceturtā, noslēdzošā karjeras nedēļas diena, 18. februāris, bija veltīts arhitekta profesijas iepazīšanai, par kuru stāstīja kuldīdznieks Toms Tovstuļaks. Toms, demonstrējot sava darba specifiku digitāli, sīki un smalki iepazīstināja gan ar arhitekta darba specifiku, ikdienas gaitām un to, kā no idejas ar arhitekta palīdzību persona var realizēt jau gatavu projektu, piemēram, privātmāju vai tirdzniecības veikalu. Arī T. Tovtuļaks uzsvēra, ka galvenās lietas, lai kļūtu par arhitektu ir nepieciešams gribasspēks, apņēmība, precizitāte un vēlme darīt. 

Jāatzīst, ka ikviens no minētajiem profesiju pārstāvjiem ir spilgts piemērs, kādam jābūt savas dzimtās vietas vai dzīvesvietas patriotam, kā arī to, ka viss ir iespējams, ir tikai jāgrib darīt, attīstīt un pilnveidot sevi un izvirzīt mērķus, lai būtu mērķtiecīga personības attīstība.

Apkopojot skolēnu viedokļus par iespēju dzirdēt un redzēt šos profesiju pārstāvjus,  skolēni min, ka šādas tikšanās paver iespēju izprast vēl nezināmo un neskaidro par dažādiem amatiem, padziļināti izprast karjeras izvēles nozīmīgumu ikviena dzīvē, dzirdētie pieredzes stāsti iedvesmo, īpaši, 9. un 12. klašu skolēnus, kam pēc pamatizglītības vai vidējās izglītības ir jāizvēlas sava turpmākā nodarbošanās. Šādas tikšanās tika atzītas arī par lietderīgām jauniešiem, jo sarunā ar profesionāļiem kļūst skaidras arī savas izvēles un vēlmes karjeras jomā. Skolēni atzina, ka interesanti ir tieši tas, ka par profesijām skaidri un saprotami stāsta paši profesiju pārstāvji, atbildot uz  aktuāliem jautājumiem. Tādējādi skolēni tiek iedrošināti un motivēti domāt un uzklausīt padomus priekš savas nākotnes profesijas izvēles. Uzdodot jautājumu vai būtu interese piedalīties šādā pasākumā atkārtoti, skolēni jau konkrēti nosauca profesijas, kuras vēlētos dzirdēt un redzēt arī nākotnē, kā, piemēram, mārketinga speciālists, aktieris, pilots, ķīmiķis, treneris, advokāts, jurists, farmaceits, grāmatvedis, psihologs, psihoterapeits, pētnieks, dizaineris, policists, zobārsts, kosmetologs, militārā dienesta pārstāvis, programmētājs, galdnieks, lauksaimnieks, stilists un citu profesiju pārstāvjus. Skolēni atzina, ka ļoti cer uz šādām tikšanās reizēm klātienē, lai varētu uzdot jautājumus paši un veidot dialogu ar profesionāļiem. 

Paldies Kuldīgas novada skolām par atsaucību, pasākumā piedalījās vairāki simti skolēnu no visa Kuldīgas novada vecumposmā no 1.-12. klasei.